(a) The main steps that nutrition in human beings are __________, __________, ___________, __________ and__________

(b) The largest gland in the person body is __________.

(c) The stomach releases hydrochloric acid and ________ juices which act on food.

(d) The inner wall of the little intestine has numerous finger-like outgrowths referred to as __________.

(e) Amoeba digests that is food in the ______.

You are watching: Amoeba digest its food in the

Ans. (a) The key steps the nutrition in human beings are ingestion, digestion, absorption, assimilation and also egestion.

(b) The largest gland in the person body is liver.

(c) The stomach publication hydrochloric acid and  digestive  juices which act on food.

(d) The inner wall surface of the little intestine has plenty of finger-like outgrowths referred to as villi.

(e) Amoeba digests its food in the food vacuole.

Q2. Note ‘T’ if the declare is true and ‘F’ if it is false:

(a) cradle of strength starts in the stomach. (T/F)

(b) The tongue help in mixing food through saliva. (T/F)

(c) The bile bladder temporarily shop bile. (T/F)

(d) The ruminants bring earlier swallowed grass right into their mouth and chew the for part time. (T/F)

Ans. (a) cradle of starch starts in the stomach. (F)

(b) The tongue helps in mixing food v saliva. (T)

(c) The gall bladder temporarily shop bile. (T)

(d) The ruminants bring back swallowed grass into their mouth and also chew that for some time. (T)

Q3 tick (✓) mark the exactly answer in each of the following:

(a) Fat is totally digested in the

(i) stomach

(ii) mouth

(iii) small intestine

(iv) big intestine

(b) Water indigenous the undigested food is absorbed mainly in the

(i) stomach

(ii) food pipeline

(iii) small intestine

(iv) large intestine

Ans. (a) Fat is totally digested in the

(i) stomach

(ii) mouth

(iii) small intestine ✓

(iv) big intestine

(b) Water native the undigested food is absorbed mainly in the

(i) stomach

(ii) food pipe

(iii) little intestine

(iv) big intestine ✓

Q4.Match the items of tower I with those offered in Column II:

Column IColumn II
Food componentsProduct(s) the digestion
CarbohydratesFatty acids and also glycerol
ProteinsSugar
FatsAmino acids

Ans.

Column IColumn II
Food componentsProduct(s) that digestion
CarbohydratesSugar
ProteinsAmino acids
FatsFatty acids and glycerol

Q5. What space villi? What is their location and also function?

Ans. Villi are tiny finger-like projections originating native the wall surfaces of the small intestine. They increase the surface ar area for absorption of the spend food. The blood vessels current inside the villi can absorb the nutrient from the digested food.

*

Q6. Wherein is the bile produced? Which ingredient of the food does it help to digest?

Ans. Liver secretes the bile juice i beg your pardon is save on computer in the bitterly bladder. Bile plays vital role in the digestion of fats.

Q7. Name the kind of carbohydrate that can be spend by ruminants but not by humans. Offer the reason also.

Ans. Cellulose is a type of carbohydrate that have the right to be digested by ruminants and not by humans. Ruminants have a huge sac-like framework between little and big intestine whereby the food comprise cellulose is digested by the action of particular bacteria. On the various other hand, people cannot digest cellulose, as the cellulose digesting enzymes are lacking in them.

Q8. Why do we acquire instant power from glucose?

Ans. Glucose is a simple sugar. Carbohydrates, when consumed, have to be digested right into glucose. As glucose have the right to be easily absorbed in blood, it provides energy to the body. Hence, as soon as glucose is directly taken, it does not have to be digested and thus acts together an instant resource of energy.

Q9. Which part of the digestive canal is involved in:

(i) absorb of food ____.

(ii) chewing the food ____.

(iii) killing of bacteria ____.

(iv) complete digestion that food ____.

(v) formation of faeces ____.

Ans. (i) absorb of food small intestine.

(ii) chewing the food buccal cavity.

(iii) death of bacteria stomach.

(iv) finish digestion that food small intestine.

(v) development of faeces huge intestine.

Q10. Create one similarity and also one difference between the nutrition in Amoeba and person beings.

Ans. Similarity between nutrition in Amoeba and human beings: Both Amoeba and people require energy for the growth and maintenance of your bodies. This power is derived from the food that they eat. The food the they consume is always in a complicated form and also is thus broken under into simpler forms through the procedure of digestion. Hence, both this organisms are heterotrophs.

Differences in between nutrition in Amoeba and person beings:

 Digestion in Humans Digestion in Amoeba
(i)Humans have a mouth and also a complicated digestive system.(i)Mouth and digestive device are lacking in Amoeba.
(ii)Digestive juices room secreted in the buccal cavity, stomach, and tiny intestine.(ii)Digestive juices space secreted in the food vacuole.
(iii)Digestion of carbohydrates, proteins, and also fats beginning in different regions.(iii)All the food components are digested in the food vacuole.

Q11. Complement the items of tower I with an ideal items in tower II

Column IColumn II
(a)Salivary gland(i)Bile juice secretion
(b)Stomach(ii)Storage of undigested food
(c)Liver(iii)Saliva secretion
(d)Rectum(iv)Acid release
(e)Small intestine(v)Digestion is completed
(f)Large intestine(vi)Absorption the water
(vii)Release of faeces

Ans.

Column IColumn II
(a)Salivary gland(iii)Saliva secretion
(b)Stomach(iv)Acid release
(c)Liver(i)Bile juice secretion
(d)Rectum(ii)Storage that undigested food
(e)Small intestine(v)Digestion is completed
(f)Large intestine(vi)Absorption of water

Q12. Label the following number of the cradle system.

*
Ans.
*

Q13. Have the right to we survive just on raw, irpari vegetables/grass? Discuss.

See more: Watch X Factor Us Season 2 ), The X Factor (American Season 2)

Ans. No. Humans cannot survive just on raw, irpari vegetables, or grass. It is due to the fact that the grass is rich in cellulose, i m sorry is a type of carbohydrate that human beings are not able to digest due to the absence of cellulose-digesting enzymes.